Het programma:
9:00 – 9.30 uur ontvangst in het ontvangstcentrum van Koninklijke Grolsch N.V.
Bij Grolsch behoren bedrijfsexcursies tot een dagelijkse activiteit. De totale brouwerij is hierop ingericht. Om organisatorische redenen is het noodzakelijk dat iedereen om 9:30 uur aanwezig is. Meer informatie is te vinden op de website van Grolsch: www.grolsch.nl 

9:30 – 11.30 uur start excursieprogramma inclusief videopresentatie en uitgebreide rondleiding: 
Door middel van een uitgebreide rondleiding laten de mensen van Grolsch u graag zien hoe Grolsch bier gebrouwen wordt. Van brouwzaal tot afvullijn, van de laatste stand van de techniek tot de niet aflatende liefde voor het oude ambacht, kortom, van gerst tot Grolsch.

11:30 – 12.00 uur ruime gelegenheid tot het proeven van de Grolsch bieren.
12:00 uur einde excursieprogramma 
Na het ochtendprogramma rijden we naar Het Wapen van Beckum, voor de lunch, het middagprogramma en het diner. De routebeschrijving vindt u verderop.

12.30 – 13.30 uur Lunch
13.30 – 14.30 uur VAB vergadering: 
De agenda voor deze vergadering staat elders in deze VAB-info.

Nieuw dit jaar is het middagprogramma met vijf verschillende workshops en de mogelijkheid voor een ‘buitenprogramma’. Leden, maar ook partners, kunnen aan maximaal twee van deze workshops deelnemen. Verderop kunt u meer lezen over de onderwerpen van de workshops en het ‘buitenprogramma’. U kunt uw keuze aangeven op het aanmeldingsformulier. 

14.30 – 15.45 workshops, eerste ronde
15.45 – 16.00 pauze
16.00 – 17.15 workshops, tweede ronde
17.30 – 18.30 borrel, verzamelen
18.30 – 22:00 diner met muzikale omlijsting.

Alleen de excursie kost 10 Euro p.p, de gehele dag maar 25 Euro p.p.

Wilt u deze dag niet missen? Aanmelden kan HELAAS NIET MEER!
Meer informatie over Grolsch en de workshops staat hieronder.

De onderneming Grolsch
Koninklijke Grolsch N.V. is een beursgenoteerde onderneming met een rijke traditie. Op 7 april 2004 heeft Grolsch haar nieuwe brouwerij geopend ten zuidwesten van Enschede. De nieuwe brouwerij is de meest efficiënte en meest milieuvriendelijke brouwerij ter wereld. 

Met een geschiedenis die teruggaat tot 1615, is Grolsch een van de oudste ondernemingen van Nederland. Alle kennis en ervaring, opgedaan in vier eeuwen brouwhistorie, komen terug in de nieuwe brouwerij van Grolsch. Hiermee onderstreept Grolsch haar vakmanschap en meesterschap. Want de ware vakman onderscheidt zich doordat hij vooroploopt met de kwaliteit van zijn product en met alles wat daaraan ten goede komt. Vanzelfsprekend wordt ook hier weer Grolsch bier gebrouwen volgens het vertrouwde traditionele proces, met uitsluitend natuurlijke grondstoffen. Kortom: een unieke combinatie van ambachtelijk vakmanschap en innovatief meesterschap.

Enkele bekende Grolsch producten:

GROLSCH PREMIUM PILSNER

Grolsch Premium Pilsner is een natuurlijk gerijpt bier. De hoge kwaliteit wordt bepaald door grondstoffen die met uiterste zorg zijn geselecteerd en door de klassieke brouwmethode van lage gisting. Grolsch Premium Pilsner bevat 5% alcohol en de aanbevolen drinktemperatuur is 6-8°C. 

GROLSCH PREMIUM BLOND (NIEUW!)

Grolsch Premium Blond is een licht gerijpt bier met een frisse karakteristieke pilssmaak en de tweede pilssmaak van Grolsch, naast Premium Pilsner. Grolsch Premium Blond heeft 30% Minder calorieën en bevat 4,2 % vol. alcohol. De aanbevolen drinktemperatuur is 5-7°C. 

GROLSCH KANON

Het Kanon is gebrouwen met de grootst mogelijke zorg, precies zoals het moet worden gedronken. Een rijk en krachtig bier om rustig van te genieten, met 11,6% alcohol. Het Kanon is het lekkerst op drinktemperatuur 8-10°C

GROLSCH NOABER

Grolsch Noaber is een amberkleurig speciaalbier van hoge gisting met 6,9% alcohol. Door de speciale vergisting en het gebruik van zoethout bij het brouwen, heeft Noaber zijn karakteristieke en zachte smaak meegekregen.Grolsch Noaber is alleen verkrijgbaar in supermarkten en slijterijen in Twente en de Achterhoek en landelijk bij Mitra Slijterijen en Gal en Gal. 

Middagprogramma
Onderwerpen workshops

1. Barcode artikelcodering als hulpmiddel bij tracking and tracing.
Op dit moment is nog niet bekend wie deze workshop zal verzorgen. 

2. Allergenen in levensmiddelen, wat zijn de verplichtingen en wat is er nieuw. 
Deze workshop wordt verzorgd door de LSBL. Als specialist in het verzorgen van opleidingen in de levensmiddelenbranche zal dit bedrijf bij de meeste VAB leden geen onbekende zijn. 

3. Het beoordelen van de kwaliteit van externe ongediertebestrijders.
Dit wordt verzorgd door F. Cleophas van Cleophas Food Solutions. 
Hij zal onder andere ingaan op de vraag hoe je controleert of het ongediertebestrijdingsplan voldoet aan de nieuwe BRC- en IFS standaarden. 

4. Kennis maken met de PUM:
De PUM is een vrijwilligersorganisatie die senior-experts uitzendt naar meer dan 70 landen in Afrika, Azië en het Midden-Oosten, Latijns-Amerika en Centraal- en Oost-Europa. Zij adviseren daar op aanvraag ondernemingen en instellingen die behoefte hebben aan kennis en ervaring die ter plaatse onvoldoende voorhanden zijn.
Ko Janse zal, samen met een collega-vrijwilliger, informatie geven over de organisatie. Daarnaast vertellen zij over hun eigen ervaringen als PUM vrijwilliger. 

5. Maatschappelijk verantwoord ondernemen:
Carla Neefs van de stichting MVO zal in een presentatie informatie geven over dit onderwerp. Aan de orde komen: wat is MVO, welke mogelijkheden zijn er om de mate van MVO van een bedrijf te toetsen, en welke voordelen kan MVO een onderneming bieden. 

Wilt u deze dag niet missen? Aanmelden kan HELAAS NIET MEER!

Om ongeveer 14.00 uur beginnen de excursies, die om ongeveer 16.00 uur afgelopen zullen zijn.
Omstreeks 17.00 wordt u uitgenodigd voor een borrel in Café Restaurant Buitenlust te Voorthuizen.
Aansluitend is er een warm buffet met een lezing over het waterbeheer van Waterschap Vallei en Eem.
Het geheel zal muzikaal begeleid worden door “The Paradise Jazzband”

Programmatijden

Vanaf 9.00 uur Ontvangst van de leden die de jaarvergaderingen willen bijwonen
10.00 Start jaarvergadering afdeling VAB
10.45 Start jaarvergadering Aristaeus
11.30 Verzamelen in het restaurant van PTC+ waar de lunch gereed staat
12.15 Aanvang lunch
13.30 Einde lunch en aansluitend vertrek naar de excursiebedrijven
14.00 Ontvangst bij een van de excursiebedrijven:
  1. Harthoorn diepvries
2. Denka International
3. Vanelly zuivelboerderij
4. Pluimvee museum
16.00 Afsluiting van het excursie programma en vertrek naar Café Restaurant ‘Buitenlust’ te Voorthuizen
17.00 Borrel met een hapje, aangeboden door het Aristaeus bestuur
18.00 Aanvang van het warme buffet
vanaf 19.00 Een feestelijke avond met als intermezzo een lezing verzorgd door de Dijkkgraaf K. van de Langemheen van Waterschap Vallei en Eem over het Waterbeheer van deze regio.

Afsluiting om ca. 23.00 uur

 

Programma:
  9.30 – 10.00 uur  Ontvangst op de excursiebedrijven Koninklijke Nedalco B.V. en Cargill Benelux B.V.
10.00 uur   Start eerste excursie
11.30 uur  Wisselen van excursiebedrijf
11.30 – 13.00 uur  Tweede excursie

13.00 uur   Lunch in Hotel Restaurant Royal

14.00 – 14.45 uur  Ledenvergadering in Cultureel Centrum De Speye

Voor diegenen, die niet vergaderen, begint om 14.00 uur het middagprogramma met een rondleiding in Sas van Gent en bezoek aan het industrieel museum (tot 15.30 uur).

15.00 – 15.45 uur Eerste ronde workshops
16.00 – 16.45 uur  Tweede ronde workshops

Verplaatsen naar Hotel Restaurant Royal

17.15 uur   Aperitief
18.00 uur   Diner

Rond 21.00 uur Einde VAB-dag 2008

Koninklijke Nedalco B.V. in Sas van Gent

Koninklijke Nedalco B.V., een bedrijf van de Nederlandse suikerproducent Cosun, is marktleider in de productie van ethanol (ethyl alcohol) van agrarische oorsprong in Europa.  De hoge kwaliteit alcohol van Nedalco wordt zowel voor food als voor non-food in de industrie gebruikt.

Food
In de Food sector wordt gebruik gemaakt van alcohol als basismateriaal in gedestilleerde dranken, zoals gin, wodka, likeuren en bittertjes. Hiervoor is ethanol van een hoge en constante kwaliteit nodig. Deze kwaliteit is neutraal en vaak al geëtiketteerd als geschikt voor consumptie.

Non-food
In de Non-food sector wordt alcohol gebruikt in cosmetica, parfums, in industriële toepassingen, zoals coatings en inkt voor printers, en in medicinale producten. Denk hierbij aan het gebruik van alcohol voor onder andere de bereiding van pillen, extracten en tincturen. De kwaliteitseisen van Nedalco hiervoor zijn zeer hoog en ze voldoen aan de eisen van de Europese Farmaceutica.

Bijproducten
De bijproducten, die bij de productie van alcohol ontstaan, zijn vinasse en tarwe gist concentraat. Deze producten wordt vermarkt als veevoer.Koninklijke Nedalco heeft al een top positie in Europa bereikt als producent en handelaar van pure alcohol. In de komende jaren wil Nedalco deze positie verder verbeteren door groei in de bestaande markten en door de ontwikkeling van nieuwe alternatieven, zoals de markt voor bio-ethanol.  
 

Cargill Benelux B.V. in Sas van Gent
    
Cargill is al sinds 1959 actief in Nederland. Het bedrijf heeft ongeveer 2300 werknemers in dienst bij verschillende vestigingen op diverse locaties in het land: in Amstelveen, Amsterdam, Bergen op Zoom, Denekamp, Deventer, Nistelrode, Rotterdam (Botlek), Sas van Gent, Schiedam, Swalmen, Wormer en Zaandam.

Cargill B.V. werd in 1959 opgericht in Amsterdam als een handelsorganisatie in goederen. Tegenwoordig zijn zij betrokken bij de productie van voedselingrediënten en het verwerken, verspreiden en verhandelen van landbouwproducten. Cargill B.V. is een van Cargills grootste Europese ondernemingen en behoort tot de 20 grootste bedrijven van Nederland.

Cargill is in Nederland werkzaam in de volgende sectoren:
· handel in graan en oliezaden 
· persen (crushen), raffineren en harden van oliezaden 
· moutproductie 
· pluimvee 
· mengen en productie van sappen en dranken 
· oceaantransport en -logistiek 
· cacao  
· industriële chocolade 
· productie en verkoop van zoetstoffen, zetmeel en zetmeelderivaten 
· verkoop van ingrediënten voor etenswaren en voeder 
· suikerhandel 
· diervoeding 
· gespecialiseerde voedselingrediënten, waaronder smaakstoffen en verdikkingsmiddelen

De vestiging van Cargill in Sas van Gent, die wij gaan bezoeken, produceert zoetstoffen, zetmeel en zetmeelderivaten voor verschillende (voedsel)toepassingen.

Voedseltoepassingen   
Cargill verwerkt in deze vestiging tarwe en mais tot zetmeel, zetmeelderivaten en glucosestropen. Deze producten dienen als grondstof voor de producenten binnen de voedingsindustrie, waaronder banketbakkerijen, brouwerijen, drankfabrikanten, zuivelbedrijven en bakkerijen.

Industriële toepassingen
Cargill fabriceert en distribueert veel verschillende zuivere en gemodificeerde zetmeelderivaten, zoals polyolen en dextroses voor papier- en golfkartonfabrikanten en de chemische of industriële boekbindindustrie. Cargill produceert ook zetmeel voor andere industriële toepassingen, zoals olievelden en huishoudelijke schoonmaakproducten.


Workshops

Meer informatie over de workshops staat in dit artikel.

 

Dit jaar hebben we de gelegenheid om Chris Maan op een andere manier te leren kennen. Chris heeft, samen met zijn compagnon dhr. Teun Geluk namelijk een biologische wijngaard en wijnmakerij. Hij heeft ons uitgenodigd om op zaterdag 13 juni 2009 om 14.00 uur op dit bedrijf te komen kijken. Tijdens deze middag zullen we eerst een rondleiding krijgen over de wijngaard, die dan hopelijk mooi in bloei staat. Daarna bezoeken we de naastgelegen wijnmakerij. En tenslotte mogen we de wijn proeven.

Biologische wijngaard en wijnmakerij de "S-akker"

De "S-akker" is een biologische wijngaard en wijnmakerij vlakbij het dorp Dodewaard.

Eind 2001 begonnen Teun Geluk en Chris Maan een stuk land van 4000 m2 klaar te maken voor beplanting met druivenstokken. In april 2002 gingen bijna 1300 planten de grond in en vanaf 2004 produceren de planten druiven. In 2005 werden de eerste flessen wijn verkocht.
 
Inmiddels is de wijngaard goed op productie gekomen met circa één liter wijn per druivenstok. De wijngaard bestaat voor 80% uit blauwe druiven van het ras Regent. Daar wordt rode wijn en roséwijn van gemaakt. De overige planten zijn witte Merzling druiven, bestemd voor witte wijn. De wijnen van de "S-akker" zijn droge, dus niet zoete wijnen.
 
Alle wijn van wijngaard en wijnmakerij de "S-akker" is gecontroleerd biologisch met EKO-keurmerk, regionaal en ambachtelijk geproduceerd.

Opgave voor deze interessante middag bij Jolanda Bergsma graag voor 4 juni 2009 per mail ( voorzitter@hetvab.nl).

Duurzaam reststroom ondernemerschap 

  

Doel van deze informatieve middag is om een aantal aspecten van het begrip duurzaam reststroom ondernemerschap te belichten met behulp van praktijkvoorbeelden door alumni en huidig onderwijs. 

Ook zullen wij je informeren over de nieuwe ontwikkelingen binnen de opleiding en de aanstaande renovatie van de technologie hal. 

  

Daarnaast is uiteraard het (informele) netwerken een essentieel onderdeel van deze bijeenkomst. 

  

Verder verschijnt er eind november een boek "Weten is Kunnen, Kennis is macht, een geschiedenis van de Bolswarder Zuivelschool (1880 – 1995). 

Dit boek zal worden gepresenteerd tijdens het symposium op 8 december. Je kunt er vast op intekenen in combinatie met deelname aan symposium en los hiervan. (het boek heeft een waarde van 20 euro) 

  

Meer over het programma, het boek en de wijze van aanmelden (intekenen) vind de website www.zuivelschool.nl  


Het programma is van 14 tot 18 uur, dus blok het alvast in je agenda en meld je aan!!! 

  

Hartelijke groeten,



VHL werkgroep, 

  

Margje Van der Velde – Hijlkema 

Teo Bijlsma 

Simon Scheltinga 

IJsbrand Velzeboer 

Wouter Leijen 

Martin Wijnia 

Gelukkig hebben we uiteindelijk toch die ene topper kunnen vinden: Martine Woldman. Gemiddeld een zeven voor de hoofdfasen en een acht voor haar afstuderen, dat maakt haar misschien geen grote uitschieter. En ze heeft weliswaar wat studievertraging opgelopen, maar dat is geheel te wijten aan haar activiteiten voor Osiris en Reholitas.

Ze is namelijk van november 2010 tot juli 2014 secretaris geweest van Osiris. Daarnaast heeft ze van mei 2010 tot juli 2014 commissiewerk gedaan voor studentenvereniging Osiris en van november 2009 tot en met juli 2014 commissiewerk voor studievereniging Reholitas. En al die activiteiten bij elkaar maakten haar vonden wij wel een uitschieter. We hebben haar dan ook namens het VAB van harte gefeliciteerd met het winnen van de Sonnemaprijs.

Martine Woldman was zeer verrast dat zij de Sonnemaprijs in ontvangst mocht nemen.
 

Ruth Zeilinga

Sonnema-prijs Commissie

Uw partner is uiteraard ook van harte welkom.
 
Wilt u deze dag meemaken, gaarne vóór 30-07-2013 opgeven. Het liefst per mail naar een van de onderstaande mailadressen:
 
Voor dit alles vragen wij aan u een kleine bijdrage van € 10.00. Dit bedrag kunt u overmaken op het rekeningnummer 1014369 , ING bank ten name van Vereniging Afgestudeerden Bolsward VAB met vermelding “Seniorendag”.
 
Graag tot ziens op 13 augustus!
 
Met vriendelijke groet,
Het VAB bestuur