FeyeCon bestaat sinds 1992 en is begonnen als een eenmansbedrijf nu is men met ongeveer 25 man van hoofdzakelijk research nu meer nadruk op ontwikkeling van processen. Statement: "where creative but simple solutions make all the difference".
Voordeel van FeyeCon is dat er diverse disciplines bij elkaar zitten. Zo werken er Natuurkundige, Biochemici, bouwkundigen en voedingstechnologen, waardoor een goede interactie plaats vind. Klanten/partners zijn o.a. Duyvis, TU Delft, Proctor and Gamble, Akzo Nobel
Waarom heeft FeyeCon voor CO2 gekozen?
Voornaamste reden CO2 komt in zijn gewenste superkritische gasfase al voor bij een temperatuur >31˚C en druk van >74 bar. Kort gezegd heb je hier te maken met zowel vloeistof als gas eigenschappen , hoge dichtheid, lage viscositeit , geen oppervlaktespanning Superkritische CO2 is het meest geschikt voor "vetachtige" stoffen/producten
Voordelen van Superkritisch CO2 zijn bij lage temp (> 31 ˚C) te gebruiken, niet toxisch, "green solvent", geurloos kleurloos, niet brandbaar/explosief, goedkoop.
Waar kan superkritische CO2 zoal gebruikt worden?
– medicatie(pharmaceuticals)
– voeding (daar gaat het ons als levensmiddelentechnologen om)
– textiel
– polymeren.
Meest gebruikte technieken bij FeyeCon zijn :
Extractie (vanuit vaste stoffen) en Fractionering (vanuit vloeistoffen) andere toepassingen kunnen zijn "drogen" als alternatief voor vriesdrogen en incapsulatie.
Extractie wordt nu al bijvoorbeeld toegepast bij:
– Productie van Cafeïne vrije koffie (Italie)
– Rijstbehandeling (reiniging van o.a. pesticiden) (Taiwan)
– Sesamolie, hogere opbrengst (Zuid Korea)
Fractionering wordt al toegepast voor o.a. winning van:
– Visolie
– Aroma’s
– Tocopherolen
Kijkende in de keuken van FeyeCon, heeft men diverse kleine opstellingen staan voor kleinschalige testen en men heeft zelfs een cleanroom. Opdat men de vragen kan een stof gewonnen worden? Wat is de opbrengst? En kan het commercieel vermarkt worden? Kan beantwoorden.
Een leuke opstelling is de "algenbak" voor winning van omega 3/6-vetzuren
Voor de toekomst ziet FeyeCon meer superkritische CO2 toepassing in met name:
– Processen waar dit gebruikt wordt ter vervanging van chemische belastende oplosmiddelen
– Winning hoogwaardige grondstoffen
Al met al een leuke en leerzame excursie.
Anita Spannenburg
(bekijk de foto’s)
Uitnodiging – Boekpresentatie IJsbrand Velzeboer 9 november 2013
‘Ons voedselbombardement’ geeft uitleg en ondersteuning voor de moderne en hippe consument die rond graast in een wereld waar het aanbod groot is en de informatie nog verwarrender dan ooit.
Wanneer: zaterdag 9 november, tussen 14-17u
Waar: Museum De Laarman, Butzelaarstraat 60, Luttenberg
Uiteraard zullen er gewichtige toespraken gehouden worden door iedereen die dat wenselijk vindt.
Programma:
14.00 uur inloop met koffie met allerlei lekkers uit de regio Salland
14.30 uur welkomstwoord en inleiding IJsbrand Velzeboer over de inhoud van het boek, het thema voedselveiligheid anno 2013 en een vooruitblik naar 2050
15.00 spreker 2
15.10 aanbieding van het eerste exemplaar aan een bijzonder persoon
15.15 moment van vrije uitloop door het museum De Laarman
15.30 evaluerende borrel met een hapje
17.00 einde
Het een en ander zal muzikaal omlijst worden door Paul Smithuis, de enige echte fluitende zuivelaar en toekomstig BN-er.
Voor iedereen ligt een (gratis!) gesigneerd exemplaar klaar om als aandenken mee naar huis te nemen.
Laat mij even weten of u komt en met hoeveel personen. Ik zorg dat er dan genoeg boeken en bitterballen zijn.
Tot ziens,
IJsbrand Velzeboer
Email: info@scientanova.com
Tel: 06 54 656010
Vooraankondiging VAB Inspiratiedag – Vrijdag 21 november 2014
Geslaagde VAB-dag 2012
Uitnodiging reünie Reholitas
Excursie FeyeCon D&I op woensdag 15-10-08
FeyeCon bestaat sinds 1992 en is begonnen als een eenmansbedrijf nu is men met ongeveer 25 man van hoofdzakelijk research nu meer nadruk op ontwikkeling van processen. Statement: "where creative but simple solutions make all the difference".
Voordeel van FeyeCon is dat er diverse disciplines bij elkaar zitten. Zo werken er Natuurkundige, Biochemici, bouwkundigen en voedingstechnologen, waardoor een goede interactie plaats vind. Klanten/partners zijn o.a. Duyvis, TU Delft, Proctor and Gamble, Akzo Nobel
Waarom heeft FeyeCon voor CO2 gekozen?
Voornaamste reden CO2 komt in zijn gewenste superkritische gasfase al voor bij een temperatuur >31˚C en druk van >74 bar. Kort gezegd heb je hier te maken met zowel vloeistof als gas eigenschappen , hoge dichtheid, lage viscositeit , geen oppervlaktespanning Superkritische CO2 is het meest geschikt voor "vetachtige" stoffen/producten
Voordelen van Superkritisch CO2 zijn bij lage temp (> 31 ˚C) te gebruiken, niet toxisch, "green solvent", geurloos kleurloos, niet brandbaar/explosief, goedkoop.
Waar kan superkritische CO2 zoal gebruikt worden?
– medicatie(pharmaceuticals)
– voeding (daar gaat het ons als levensmiddelentechnologen om)
– textiel
– polymeren.
Meest gebruikte technieken bij FeyeCon zijn :
Extractie (vanuit vaste stoffen) en Fractionering (vanuit vloeistoffen) andere toepassingen kunnen zijn "drogen" als alternatief voor vriesdrogen en incapsulatie.
Extractie wordt nu al bijvoorbeeld toegepast bij:
– Productie van Cafeïne vrije koffie (Italie)
– Rijstbehandeling (reiniging van o.a. pesticiden) (Taiwan)
– Sesamolie, hogere opbrengst (Zuid Korea)
Fractionering wordt al toegepast voor o.a. winning van:
– Visolie
– Aroma’s
– Tocopherolen
Kijkende in de keuken van FeyeCon, heeft men diverse kleine opstellingen staan voor kleinschalige testen en men heeft zelfs een cleanroom. Opdat men de vragen kan een stof gewonnen worden? Wat is de opbrengst? En kan het commercieel vermarkt worden? Kan beantwoorden.
Een leuke opstelling is de "algenbak" voor winning van omega 3/6-vetzuren
Voor de toekomst ziet FeyeCon meer superkritische CO2 toepassing in met name:
– Processen waar dit gebruikt wordt ter vervanging van chemische belastende oplosmiddelen
– Winning hoogwaardige grondstoffen
Al met al een leuke en leerzame excursie.
Anita Spannenburg
(bekijk de foto’s)
Landelijke VAB-dag 7 november 2003
Het bedrijf dat nog altijd in particulier eigendom is van de familie de Rooij heeft in Den Dolder een uiterst modern bedrijf gerealiseerd waar met gemak volgens de meest strenge eisen en op veilige wijze geproduceerd wordt. De discussies die momenteel plaatsvinden op het gebied van consumptievetten en gezondheid worden nauwgezet gevolgd door dit bedrijf. Veel is reeds gerealiseerd om bijvoorbeeld het gehalte aan transvetzuren tot een minimum te verlagen. Het betekent wel dat veel vetsoorten minder hard worden maar wel gezonder. Dit kan receptuuraanpassing noodzakelijk maken bij afnemers van deze vernieuwde vetsoorten.
De uiterst compacte inrichting en moderne manier van produceren heeft menig ‘zuivelaar’ van onze vereniging doen watertanden. Opvallend is ook het zichtbare plezier die de productiemedewerkers in hun werk hebben.
De heren B. Eikelboom, J. Puik en J.J. van Dauwen (VAB lid) hebben de rondleidingen professioneel georganiseerd.
Het programma bij Remia was uitermate boeiend en had inhoudelijk gezien veel diepgang. Plantmanager lr. J. Stijlaart heeft in zijn slotrede het belang onderstreept van de contacten tussen de opleidingsinstellingen en het bedrijfsleven. Alleen zo kan er op een veilige en verantwoorde manier voedingsmiddelen geproduceerd warden.
Het VAB is de heer Stijlaart zeer dankbaar voor deze inhoudsvolle dag in Den Dolder.
Landelijke VAB-dag 7 november 2003
Het bedrijf dat nog altijd in particulier eigendom is van de familie de Rooij heeft in Den Dolder een uiterst modern bedrijf gerealiseerd waar met gemak volgens de meest strenge eisen en op veilige wijze geproduceerd wordt. De discussies die momenteel plaatsvinden op het gebied van consumptievetten en gezondheid worden nauwgezet gevolgd door dit bedrijf. Veel is reeds gerealiseerd om bijvoorbeeld het gehalte aan transvetzuren tot een minimum te verlagen. Het betekent wel dat veel vetsoorten minder hard worden maar wel gezonder. Dit kan receptuuraanpassing noodzakelijk maken bij afnemers van deze vernieuwde vetsoorten.
De uiterst compacte inrichting en moderne manier van produceren heeft menig ‘zuivelaar’ van onze vereniging doen watertanden. Opvallend is ook het zichtbare plezier die de productiemedewerkers in hun werk hebben.
De heren B. Eikelboom, J. Puik en J.J. van Dauwen (VAB lid) hebben de rondleidingen professioneel georganiseerd.
Het programma bij Remia was uitermate boeiend en had inhoudelijk gezien veel diepgang. Plantmanager lr. J. Stijlaart heeft in zijn slotrede het belang onderstreept van de contacten tussen de opleidingsinstellingen en het bedrijfsleven. Alleen zo kan er op een veilige en verantwoorde manier voedingsmiddelen geproduceerd warden.
Het VAB is de heer Stijlaart zeer dankbaar voor deze inhoudsvolle dag in Den Dolder.