Excursie schapenkaas makerij Jappie de Jong in Nes
Zoals we van Jappie gewend zijn doet hij zijn werkzaamheden met de nodige passie. Dus tijdens de rondleiding cq. melken werden alle vragen met de nodige enthousiasme en deskundigheid van een duidelijk antwoord voorzien.
Een heleboel mensen zullen wel denken wat is dat, verse schapenkaas, want het is een regionaal product wat voornamelijk in het klei-veenweide gebied van Friesland en in Zeeland gemaakt wordt. Het wordt bereid uit volle schapenmelk (gehaltes ca. 5% eiwit en ca. 6% vet). Na pasteurisatie wordt bij ca. 36 oC 1 ml stremsel per 4 liter melk toegevoegd (dus geen zuursel). Als de melk gestremd is wordt deze grof gesneden en wordt de wrongel in de kaasvaatjes geschept, waarna ze onder eigen gewicht uitlekt. Van een liter melk blijft op deze manier ongeveer 400 g. kaas over. Na enkele uren zijn ze dan zo stevig dat ze in een PVC-bakje kunnen worden verpakt. Aangezien er ook geen zout wordt toegevoegd, is de houdbaarheid vergelijkbaar met die van verse melk.
Voor meer foto’s van deze avond, kijk onder het kopje foto’s
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!