Excursie schapenkaas makerij Jappie de Jong in Nes

Wat vooral erg bijzonder was, vooral voor de auteur van dit stukje die gewend is, als er over kaas wordt gesproken dit meestal in tonnen geschied, dat de productie van de verse schapenkaas zeer kleinschalig en ambachtelijk gebeurt.
 

Zoals we van Jappie gewend zijn doet hij zijn werkzaamheden met de nodige passie. Dus tijdens de rondleiding cq. melken werden alle vragen met de nodige enthousiasme en deskundigheid van een duidelijk antwoord voorzien.
 
Een heleboel mensen zullen wel denken wat is dat, verse schapenkaas, want het is een regionaal product wat voornamelijk in het klei-veenweide gebied van Friesland en in Zeeland gemaakt wordt. Het wordt bereid uit volle schapenmelk (gehaltes ca. 5% eiwit en ca. 6% vet). Na pasteurisatie wordt bij ca. 36 oC 1 ml stremsel per 4 liter melk toegevoegd (dus geen zuursel). Als de melk gestremd is wordt deze grof gesneden en wordt de wrongel in de kaasvaatjes geschept, waarna ze onder eigen gewicht uitlekt. Van een liter melk blijft op deze manier ongeveer 400 g. kaas over. Na enkele uren zijn ze dan zo stevig dat ze in een PVC-bakje kunnen worden verpakt. Aangezien er ook geen zout wordt toegevoegd, is de houdbaarheid vergelijkbaar met die van verse melk.
 
Tijdens de gezellige Braai die na de excursie plaatsvond was er gelegenheid om met de andere aanwezigen over van alles en nog wat van mening te wisselen. Leuk en leerzaam om te merken dat de gesprekken toch redelijk snel gaan over wat ons bindt. Er worden vooral vakinhoudelijke zaken aangesneden die meestal plezierig zijn en soms erg nuttig. Ook vinden er tijdens de braai gesprekken plaats over “ken je die nog?”, “Daar zou je die nog wel (eens) over kunnen bellen”. Interessant was ook de grote verscheidenheid in leeftijd van de aanwezigen, van 20 tot 85. Al met al een zeer plezierige avond. Bij dezen wilde ik Jappie en zijn vrouw nogmaals bedanken voor de zeer gastvrije ontvangst en verzorging op deze regiodag.
 
Voor meer foto’s van deze avond, kijk onder het kopje foto’s

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *