Met het VAB naar de Grolsch-brouwerij,

Na deze herkenbare filmpjes gingen we op pad de brouwerij in. Eerst een bezoek aan de brouwzaal. Een grote ruimte met roestvrij stalen ketels. Hier wordt in 6 uur een compleet brouwsel van 85 hl gemaakt. Dat er geen bier te zien zou zijn was natuurlijk te verwachten, maar er is ook niks van te ruiken. Er wordt ons een kleine blik in de proceskamer gegunt, en we zien de grote torens van de waterzuivering, die het afvalwater voor 80% zuiveren, waarna het naar de waterzuivering van Enschede gaat. Dan volgt een bezoekje aan de filtratie ruimte. Nadat het bier 2 weken heeft gegist, en daarna 1 week een nagisting heeft ondergaan wordt hier het gist van het bier gescheiden. We lopen verder langs de aorta van de brouwerij, waar alle belangrijke leidingen langs lopen zoals het bronwater, leidingwater en bier en komen bij het laboratorium. Hier wordt de kwaliteit in de gaten gehouden, en de giststam bewaard en opgekweekt. In het lab wordt met behulp van apparatuur bepaald of het bier aan de eisen voldoet, maar het is toch het proefteam dat bepaald of het bier aan de hoge (smaak-)eisen van Grolsch voldoet. Op weg naar de verpakkingshal, komen we een maquette van de brouwerij in lego tegen. Zo hebben we even overzicht van waar we zijn, en hoe we lopen, de hele rondleiding is 2 km lang. Nu komen we bij de vullijnen. Rijen lege flesjes worden gecontrolleerd, en zo nu en dan wordt er eentje richting glasbak verwezen. De flesjes die wel door de controle komen worden in een caroussel snel gevuld en gesloten. Die dan weer in een lange rij opweggaan naar een krat om op weg te gaan naar de consument. Tenslotte nemen we nog even een kijkje in het magazijn, waar het pils niet langer dan 3 dagen blijft staan en de speciaalbieren na een week vertokken zijn. De brouwerij hebben we nu bekeken, nu is het tijd om ook een glaasje te proberen. En dat kan natuurlijk ook in de cafe’s waar we begonnen zijn.

We verlaten de brouwerij en de meesten gaan mee richting lunch in "Het wapen van Beckum". Tijdens deze lekker lunch is er weer voldoende tijd om bij te praten en andere leden te leren kennen. De lunch loopt wat uit waardoor de vergadering wat laat begint. Door een beetje snel te vergaderen hopen we nog wat tijd in te lopen. Rob legt de huidige finacieele situatie uit, er worden VAB-speltjes uitgereikt door IJsbrand, Co laat de stand van zaken weten omtrend het honderdjarig bestaan, en door Gerben-Jan worden we op de hoogte gebracht van de aankomende ontwikkelingen van de website. Als we zo de vergadering door lopen hebben, vertelt Greetje ons waar de verschillende workshops worden gehouden. 

De eerste workshop die ik volg gaat over allergenen. We zijn met zeven deelnemers, en kunnen zo lekker makkelijk interactief deze workshop volgen. We bespreken even wat voor reactie kunnen optreden bij een allergie. Welke producten uitgesloten zijn van etiketering en welke allergenen vermeld moeten worden. Als we weten welke allergenen vermeld moeten worden moet er gekeken worden of ze in de receptuur voorkomen, dan wel als sub-ingredient van een van de ingredienten in het product zitten. Welke allergenen kun je uit je product verwijderen door je receptuur aan te passen, en wat zijn de risico’s van kruisbesmetting. Probeer kruisbesmetting te voorkomen door de manier van opslag, in aparte ruimtes of aparte lijnen met allergenen te werken, en zorg dat het personeel goed opgeleid is met betrekking tot allergenen. Na deze analyse en mogelijk aanpasisng van het productie proces kan bepaald worden welke allergenen apart vermeld moeten worden op het etiket, en welk niet omdat ze al duidelijk in de namen van de ingredienten voorkomen. Of dat er een extra aanduiding als "bevat mogelijk sporen van …" aangebracht moet worden bij kans op kruisbesmetting.

De tweede workshop betrof tracking en tracing. Hier ging het er voornamelijk om hoe kun je de tracking en tracing van de goederen die jemagazijn binnenkomen, verwerkt worden en het magazijn weer verlaten beter traceren waar ze vandaan komen en waar ze naar toegegaan zijn. Zodat er in geval van een recall snel gehandeld kan worden en er maar een minimale hoeveelheid product teruggehaald moet worden. Een van de methodes die gebruikt kan worden is een streepjes/barcode. Dit gecombineerd met een electronisch bericht vereenvoudigd de inslag en voorkomt fouten bij het invoeren van de gegevens. Door tijdens het productieproces van de ingaande producten de barcode te scannen kan er makkelijk in ene computersysteem bijgehouden worden welke grondstoffen er gebruikt worden. Aan het eind van de productielijn wordt dan een nieuwe barcode gemaakt die op de goederen wordt aangebracht. Het orderpicken kan nu ook gecontroleerd woren omdat de magazijnmedewerker het product dat hij uit de stelling haalt moet scannen. Komt de scan niet overeen met het gewenste prodcut dan kan er een waarschuwwing worden gegeven. Is het wel het goede prodcut dan kan er een electronisch bericht opgesteld worden voor de afnemer en weet deze al welke goederen met welke barcode hij binnenkort zal ontvangen. En omdat iedereen de barcode inleest is de kans veel kleiner dat er door een type fout een product niet getraceerd kan worden.

Dat waren 2 interessante uren, maar de hoogste tijd voor een drankje. Tijdens het borreluurtje wordt er weer lekker genetwerkt en net als de rest van de dag met oude bekende en minder bekende gesproken over van alles en nog wat. Rond half zeven staat het buffet klaar, zitten de muzikanten klaar en gaan we aan tafel. Er staat een heerlijk stampottenbuffet op ons te wachten. Eenvoudig, maar ook erg lekker. Er volgt ook nog een nagerechten buffet, en dan wordt het tijd om naar huis te gaan. Er moet tenslotte een eind aan zo’n leuke dag komen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *