Op bezoek bij Beckers in Katwijk

 

Carien Vermeu en Jan van DelftOmdat de productie vrijdags al vroeg stopt was er een snelle lunch geregeld. Jan van Delft, Manager Operations, leidde ons met behulp van een Power Point presentatie snel door de geschiedenis van het bedrijf, die al begon in 1967. Snackbar Piet Duivenvoorde raakte geïnspireerd door de loempia’s die de Chinese restaurants serveerden en breidde hiermee zijn assortiment in de snackbar uit. Al snel maakte hij onder de naam Duif Convenience Food ook loempia’s voor collega snackbars en in 5 jaar tijd groeide de productie naar zo’n 10.000 stuks per dag. Dit betekende een overgang van ambachtelijk naar industriële productie.
Sinds 1991 is het bedrijf onderdeel van de Wessanen Groep. In de loop van de tijd is een aantal snackproducenten overgenomen en sinds 1998 is de naam Duif officieel verdwenen uit de bedrijfsnaam. Toch kent vrijwel iedere Katwijker (en waarschijnlijk nog ver darbuiten) het bedrijf nog als Duif.
 
In 2000 is het bedrijf ingrijpend gemoderniseerd, vanaf dat moment werden de loempia’s niet meer handmatig gevouwen maar deden vouwmachines hun intrede. Waar eerst tientallen dames dagelijks 7.000 loempia’s per persoon vouwden, staan nu inpakmachines die alle 60 varianten automatisch invouwen. Alleen op de inpakafdeling is nog relatief veel handwerk te zien.
 
Beckers heeft de bereiding van de loempia’s vrijwel volledig in eigen huis. Tijdens de rondleiding zagen we enorme kooien met witte kool, die door de teler al van de kern is ontdaan. Ook wortel en ui zijn belangrijke grondstoffen. En waar het vlees van over de hele wereld wordt aangevoerd komen de groenten, tot genoegen van de akkerbouwers onder ons, uit Nederland. Na het verkleinen van de groenten worden deze volgens recept op een lopende band gestort en door een stoomblancheur geleid. Deze blancheur komt uit in de mengafdeling, waar aan het groentemengsel de kruiden worden toegevoegd en de vulling wordt gemaakt.
 
Het deeglapje waar de loempia zijn vorm aan ontleend mogen we, blijkt ons, geen pannenkoek noemen, dat is een flens. Het beslag hiervoor wordt centraal aangemaakt en naar de verwerkingsafdeling gepompt. Daar worden ze op trommelovens gebakken en direct gevuld. De kleine loempia’s komen in een rechthoekige flens, de grotere in een ronde.
 
Het machinaal vouwen heeft op de verdeling van het aantal fte’s behoorlijke invloed gehad. Het aandeel vrouwelijke werknemers is sinds de invoering van de automatische vouwers danig teruggelopen, van 80 naar 20 %.
 
Met ongeveer 100 fte in 3 ploegendienst maken de medewerkers van Beckers rond 700.000 loempia’s per dag, goed voor een productievolume van 7.500 ton per jaar.
 
Snack loempia's van Beckers bij de koffieHet was bijzonder om te mogen rondkijken in het bedrijf, dat door eigen vindingen de overgang van handmatig naar volledig machinaal heeft kunnen maken. de rondleiders namen alle tijd en gaven uitgebreid antwoord op de vragen. Na afloop van de rondleiding mochten we nog genieten van koffie, en uiteraard kregen we hierbij iets lekkers uit eigen huis. Het moet gezegd: al kijk je er eerst wat vreemd tegen aan, koffie met een mini loempia is een prima combinatie. 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *