Pleidooi voor ministerie van Voedselvoorziening

Klooivoedsel

Velzeboer introduceert  het woord ‘klooivoedsel’. De medewerkers van de NVWA werken zich volgens Velzeboer drie slagen in de rondte, maar kunnen niet voldoende handhaven. De pakkans bij overtreding van de regels is zeer gering, waardoor voedingsmiddelenbedrijven hun gang kunnen gaan.

Het gaat bij klooivoedsel echter niet alleen om fraude, maar ook om gebruik maken van de mogelijkheden die de industrie door deregulering geboden wordt. Daardoor mag een drankje met 0,0006 procent fruit de naam vruchtensap dragen.

Geparkeerd bij staatssecretaris

In het verleden waren er deskundige en sterke ministers van landbouw, stelt de voedingsmiddelentechnoloog. Voedselveiligheid is nu geparkeerd bij een staatssecretaris. Hij noemt Sharon Dijkstra een politieke tijger die goed is in het leiden van vergaderingen, maar te weinig kennis van zaken heeft.

Hij pleit voor een ministerie van Voedselvoorziening. Dat kan tegenwicht bieden aan de zelfregulerende industrie. Ook de “Brusselse kermis”, de Europese Unie, krijgt er van langs. EU-verordening 1169-2011, over de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten, noemde hij zo slecht dat de Nederlandse politiek tegen hadden moeten stemmen.

Velzeboer wil met Ons Voedselbombardement een bijdrage leveren aan het bestrijden van ‘voedselanalfabetisme’ onder consumenten. Hij stipte bij zijn boekpresentatie een groot aantal misverstanden over voeding aan. Het zijn niet zo zeer de verzadigde vetzuren, die schadelijk zijn, maar transvetzuren. Daarbij moet onderscheid worden gemaakt tussen transvetten die in de natuur voorkomen en transvetzuren die de voedingsmiddelenindustrie creëert door harde vetten te maken.

Ook over e-nummers heerst veel onbegrip. “Een tomaat bevat van nature 13 E-nummers.” Hij meent dat wie alle E-nummers wil mijden, ook moet stoppen met ademhalen. “Ook zuurstof heeft een E-nummer.”

Ons voedselbombardement – Denken wij wel na over wat en hoe wij eten? is verkrijgbaar in de boekhandel en online te bestellen. ISBN: 978-90-810612-0-9. Het boek bevat 194 pagina’s. De prijs bedraagt 17,50 euro. 

Overgenomen van Site voor management in de voedingsmiddelenindustrie

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *