Programma VAB-dag thema Voeding en Gezondheid op 13 november 2009 in omgeving Havelte

 

Ochtendprogramma  

Dit jaar hebben we in het ochtendprogramma de keus uit twee leuke en leerzame excursies. U kunt een keus maken uit Astellas in Meppel en DV Nutrition in Hoogeveen. Hieronder vindt u een korte beschrijving van de activiteiten van deze bedrijven. 


Astellas 

Astellas Pharma Europe Ltd., met hoofdkantoor in Londen, is de Europese dochteronderneming van Astellas Pharma Inc., met hoofdkantoor in Tokio. Astellas is een farmaceutische onderneming die zich ten doel stelt een bijdrage te leveren aan de gezondheid van mensen overal ter wereld door het ontwikkelen van innovatieve en betrouwbare farmaceutische producten. Astellas is in 2005 ontstaan uit de Japanse farmaceutische ondernemingen Fujisawa en Yamanouchi. Een jonge en dynamische onderneming met de blik gericht op de toekomst maar gegrond op wortels die terug voeren tot de 19e eeuw. De onderneming streeft naar voortdurende groei op de farmaceutische wereldmarkt door uitstekende R&D en marketing kwaliteiten te combineren. Astellas Pharma Europe heeft 20 dochterondernemingen in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, een R&D vestiging en drie productieplants. In Europa zijn ongeveer 3.400 mensen voor Astellas werkzaam.   


Manufacturing Meppel
    

Bij productieplant Meppel werken ongeveer 300 mensen. De belangrijkste producten voor Meppel zijn Omnic Ocas®, een product voor de behandeling van goedaardige prostaatvergroting en Vesicare®, een product voor de behandeling van OAB (overactieve blaas). Vanuit Meppel worden de producten geëxporteerd naar meer dan 40 landen overal ter wereld, met uitzondering van Japan en de USA.   


Belangrijke zaken m.b.t. het bezoek aan Astellas
    

 • Bij Astellas is ID verplicht!
  U dient op het aanmeldingsformulier het ID-nr. (ID, paspoort of rijbewijs) in te vullen en het betreffende legitimatiebewijs mee te brengen. Zonder ID wordt u niet toegelaten.  
 • Voor de dames is het raadzaam een broek te dragen in verband met kleedprocedure.   
 • Sieraden, horloges, etc. zijn niet toegestaan in productie. Er is wel een afsluitbare ruimte beschikbaar waarin u uw sierraden, horloges, etc. tijdens de rondleiding kunt laten liggen.   


Adresgegevens Astellas Pharma Europe B.V.
  
Hogemaat 2 
7942 JG Meppel 
The Netherlands 
Tel: +31 522 235300 
Fax: +31 522 262881   

 

DV Nutrition in Hoogeveen 

DV Nutrition is een samenwerking tussen DOC Kaas en Volac International (UK).Het betreft een specialist in weivalorisatie. De wei van DOC Kaas wordt met gebruikmaking van de modernste processen verwerkt tot hoogwaardige poedervormige producten, o.a. weiconcentraten. DV Nutrition (DVN), kortweg de wei-fabriek. Wei is een afvalproduct van de kaasindustrie. Dagelijks loopt via een pijplijn bijna twee miljoen liter wei van DOC naar DVN, die er allerlei eiwitten uithaalt die weer als grondstof dienen voor de voedingsmiddelenindustrie.  

DV Nutrition produceert drie eiwitpoeder producten, te weten:

 • WPC 80 standaard, wordt als half product toegepast in de levensmiddelenindustie. Als toevoeging in producten zoals repen, baby voeding en kookproducten.
 • WPC 80 Instant (= WPC 80 met lecithine), deze wordt als hoofd product toegepast in de levensmiddelenindustrie als energie drankjes en of energie mixen voor sportscholen.
 • WPC 76, wordt als grondstof toegepast in de diervoederindustrie. Als toevoeging in voeders voor jonge zoogdieren. WPC Food wordt onder de merknaam Volactive op de markt gebracht.

Permeaat blijft over als uit de wei de eiwitten worden verwijderd en bestaat voornamelijk uit melksuikers en mineralen. DV Nutrition produceert twee soorten permeaat poeder producten, dit zijn:   

 • Permeaat poeders, deze poeders worden onder de merknaam Valactose op de markt gebracht en toegepast in de levensmiddelenindustrie, bijvoorbeeld in sauzen (pinda saus, friet saus, etc.) en broodverbeteraars. Ook worden ze gebruikt als grondstof voor de diervoederindustrie.   
 • Lactofeed 70 (bestaande uit Permeaat met soja bloem als toevoeging), deze wordt onder de merknaam Lactoflo op de markt gebracht en toegepast als grondstof voor biggenvoeders.


Adresgegevens DV Nutrition 
Buitenvaart 4023 
7905 TC Hoogeveen 
Tel : + 31 (0) 528 348350 
Fax: + 31 (0) 528 348351 

 

Lunch en middag programma in:   

Café-Restaurant "De Linthorst"
Rijksweg Noordzijde 22
7971 CX HAVELTE
Telefoon: 0521-341219
Fax: 0521-342964
E-mail: info@delinthorst.nl    

 

Middagprogramma

Na de lunch vervolgen wij ons programma met de VAB-vergadering voor onze leden. Voor de partners van de VAB-leden is tijdens de VAB-vergadering de mogelijkheid om door een gids rondgeleid te worden in het drukkerij-museum in Meppel. 

Drukkerijmuseum Meppel 

Het museum heeft een brede opzet. Het begint bij de eerste vormen van communicatie: tekens van de oermensen. U ziet de ontwikkeling van het schrift tot en met het machinezetten in de jaren 1950. 

Alles wat door de eeuwen heen van belang is geweest voor de drukkunst ziet u uitgebeeld in het museum. Op de bovenste verdieping start de eigenlijke route.U komt binnen via een prehistorische grot en ontdekt een aantal primitieve wandschilderingen: de eerste tekens van de mens. De hand- en voetafdrukken in het zand demonstreren de allereerste druktechniek. 
De ontwikkeling van deze tekens naar het uiteindelijke schrift is in woord en beeld uitgedrukt: via spijkerschrift en hiëroglyfen tot het ons zo bekende alfabet. De monnik laat zien dat het merendeel van de vastgelegde communicatie met de ganzenveer werd geschreven. 

Via de nagebootste drukkerij van Jan Lensink anno 1714, het papier scheppen en de fotozetterij komt u in het hart van het museum. Hier ziet u de zetterij, de drukkerij en de steendrukkerij. Op de benedenverdieping treft u een boekbinderij uit de periode 1930 aan. Behalve op zaterdag demonstreren vrijwilligers (waaronder veel oud-grafici) de hele week: 

 • papierscheppen 
 • handmatig en machinaal letterzetten 
 • het drukken op oude persen 
 • boekbinden 
 • steendrukken

Workshops/Sprekers “Voeding en Gezondheid”

Ook dit jaar hebben we in het middagprogramma weer diverse sprekers gepland. We hebben geprobeerd interessante sprekers te zoeken aansluitend bij het thema van de VAB-dag: Voeding en Gezondheid. U kunt uit de onderstaande opties twee mogelijkheden kiezen en aangeven op het aanmeldingsformulier: 


Spreker 1: Henk Zwier (Business Development Manager Food bij Lipidnutrition)
  
Titel: Magic Ingredients in Obesity and Satiety? 

In Amerika en Europa , maar ook in Azie, is overgewicht een groot probleem voor de publieke gezondheid.Door overgewicht ontstaan er o.a. meer problemen met hart en vaatziekten en diabetes.Wat kan de levensmiddelen industrie doen, om een bijdrage leveren aan de reductie van obesitas? In de afgelopen decennia hebben vooral vetten een ongezond imago gekregen. Veel levensmiddelen worden gelabeld met laag of 0 % vet, om een bijdrage te leveren aan de reductie van overgewicht. (Calorie restrictie) Consumenten begrijpen dat men een gebalanceerde voeding nodig heeft, waarin “gezonde vetten” ook belangrijk zijn. (o.a linolzuur) Lipid Nutrition, heeft een tweetal producten ontwikkeld op basis van plantaardige oliën, welke een bijdrage kunnen leveren aan de strijd tegen overgewicht. Te noemen zijn Clarinol (conjugated linolenic acid, CLA), wat het vet metabolisme kan beïnvloeden, en PinnoThin een plantaardige olie gewonnen uit pijnboompitten, wat het verzadigingsgevoel beïnvloed. Op basis van wetenschappelijk onderzoek kunnen we nu zeggen dat met beide producten “gezonde” foodproducten worden samengesteld diebijdragen aan een gezond gewicht. In de lezing worden product voorbeelden gegeven. 


Spreker 2: Astrid Smeets (Nutrionist bij Nederlandse Obesitas Kliniek)
  
Titel: Relatie tussen voeding en gezondheid  

Onze dagelijkse voeding heeft grote invloed op onze gezondheidstoestand. Meestal merken we dat niet meteen, maar wat we eten, waarom, waar en wanneer, het doet er meer toe dan dat we soms denken. In de laatste jaren is er veel aandacht ontstaan voor een belangrijke schakel tussen voeding en gezondheid: (over)gewicht. Overgewicht is het gevolg van een periode waarin meer energie via voeding is genuttigd dan dat er door het lichaam is gebruikt. Ernstig overgewicht (obesitas) verhoogt het risico op o.a. suikerziekte, hart- en vaatziekten en kanker. Echter, wanneer er sprake is van obesitas geeft enige gewichtsvermindering (5-10%) al gezondheidswinst. Afvallen door te veranderen van leef- en eetgewoontenis niet gemakkelijk, maar ingrediënten die een stimulerende werking hebben op de verzadiging en het metabolisme en een multidisciplinaire aanpak bieden perspectief. In deze workshop zal de relatie tussen voeding en gezondheid belicht worden vanuit de aandoening obesitas en zal de huidige kennis over zowel de positieve als negatieve gezondheidsgerelateerde effecten van voeding aanbod komen. 


Spreker 3: Yneke Vocking (Zelfstandige voedingsadviseur en coach)
  
Titel: Iedereen aan de sportdrank?  

Is aandacht voor speciale voeding rond sporten terecht? Het percentage Nederlanders dat dagelijks een half uurtje beweegt is in de periode 2001-2007 licht gestegen. In 2007 voldeed ruim de helft van de volwassenen boven de 18 aan deze norm. Van de jongeren (12 tot 18 jaar) voldeed in 2007 echter maar een kwart aan de norm die voor hun leeftijdsklasse geldt. (Nationaal kompas) Het percentage volwassen Nederlanders dat intensief beweegt is echter laag. (16% haalt fitnorm in 2006-2007, 3x wk 20 min intensief bewegen) Toch is de markt voor sportvoeding zeer groot. Van sportrepen tot sportwater, sporten lijkt niet meer te kunnen zonder speciale voeding. De markt is sinds de ontwikkeling van de eerste sportdrank enorm gegroeid. In 1965 werd aan de Universiteit van Florida voor het eigen footbalteam, the Gators, de eerste sportdrank ter wereld ontwikkeld. Met deze sportdrank kon de vochtbalans van de atleten in stand worden gehouden, en het voorzag ze van voldoende energie. De sportdrank kreeg de naam Gatorade. Het leidde tot sportieve successen voor the Gators zoals het winnen van de Orange Bowl in 1967. Gatorade werd daarna snel overgenomen door andere sporters. Door het sportieve imago werd het ook populair bij de gewone man. Niet-sporters drinken het als limonade met een sportief imago waardoor wel eens vergeten wordt waarom de sportdrank ontwikkeld is. In de workshop zal Yneke Vocking ingaan op de zin en onzin van sportvoeding en zal duidelijk worden wanneer speciale sportvoeding wel zin heeft aan de hand van duidelijke rekenvoorbeelden. Ook wordt ingegaan op het nut van de nieuwste ontwikkelingen in de sportvoeding.


Afsluiting
  

Uiteraard willen we deze, naar verwachting, leerzame en boeiende dag afsluiten met een ontspannen aperitief en diner in Café-Restaurant "De Linthorst".

Aanmelden kan door even in te loggen

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *