Programma VAB-dag

De rest van de dag in het Drentse plaatsje Valthe doorbrengen. Bij hotel-restaurant Schuttershof zullen we een heerlijke uitgebreide lunch nuttigen, de vergadering houden. Weer een aantal leerzame workshops kunnen volgen en natuurlijk de dag afsluiten met een heerlijk buffet-diner.

Programma:
 
9.30 – 10.00 uur Ontvangst op het excursiebedrijf Van der Zee in Emmen
10.00 uur Start excursie
12.00 uur Einde excursie
12.30 uur Lunch in Hotel-restaurant Schuttershof, Hoofdstraat 77, Valthe
13.45-14.45 uur Ledenvergadering
Voor diegenen, die niet vergaderen, begint om 13.45 uur het middagprogramma met een bezoek aan het Hunebedcentrum in Borger.
15.00 – 15.45 uur Eerste ronde workshops
16.00 – 16.45 uur Tweede ronde workshops
17.00 uur Aperitief
18.00 uur Diner
Rond 21.00 uur Einde VAB-dag 2010

Van der Zee

Van der Zee bestaat sinds 1925 en is in de loop der jaren uitgegroeid tot een gerenommeerd leverancier van vlees en vleeswaren aan de institutionele markt en de betere horeca.
Van der Zee verwerkt iedere dag het beste vlees voor haar klanten in de horeca via haar slagerijen gevestigd in de Hanos te Amsterdam, Antwerpen, Apeldoorn, Doetinchem, Groningen, Heerenveen, Heerlen, Nijmegen, Valkenburg en Zwolle. Behalve aan de horeca vinden de producten van Van der Zee via de hoofdvestiging iedere dag haar weg naar grootverbruikers als ziekenhuizen, instellingen etc.
Het hoofdkantoor en één van de productiebedrijven zijn gevestigd in Emmen. Daarnaast is in Twello een productiebedrijf en een horecadistributiecentrum gevestigd. In de Van der Zee bedrijven werken iedere dag tientallen mensen met plezier aan de meest uiteenlopende vleesproducten. 
 
De productielocatie Emmen kent de afdelingen Grootkeuken, Grootverbruik en Worstmakerij.
 
Grootkeuken
 
In de Grootkeuken worden koelverse maaltijdcomponenten voor assemblagekeukens en regenereerbuffetwagens bereid. Grote hoeveelheden, maar dat gaat zeker niet ten koste van de smaak. Want smaak is de grondslag bij de bereiding. De opdrachtgever en daarmee de eindgebruiker moeten zeker weten dat uiteindelijk een goede en lekker maaltijd op het bord verschijnt. Om de optimale smaak te behouden volgt na de bereiding het blastchillen, waarbij het product versneld wordt teruggekoeld. Na de bereiding wordt het product geportioneerd op gewicht, geseald en atmosferisch verpakt. Van der Zee levert vele soorten groenten en stamppotten, maar ook Italiaanse en Oosterse gerechten en soepen en sauzen.
 
Grootverbruik
 
De afdeling Grootverbruik werkt, evenals de Grootkeuken, samen met partnerbedrijf Distrivers in Hoogeveen voor de institutionele markt. Institutionele grootkeukens krijgen maatwerk geleverd; er kan op het gewenste gewicht in verschillende vetklassen worden geportioneerd. Per plakje, per portie, in grotere hoeveelheden; de klant bepaalt de verpakkingsmethode.
 
Worstmakerij
 
Een smaakvol verhaal vormt onze eigen worstmakerij. Hier treft u een bijzondere combinatie aan van moderne gecontroleerde productietechnieken, ambachtelijke kennis en traditionele receptuur. Het rijpingsproces vindt plaats in klimatologisch geconditioneerde droogruimten. Het zijn de ingredienten die leiden tot de onderscheidende – en ook regelmatig onderscheiden – kwaliteit van populaire vleeswaren en worstsoorten, waarbij smaak en kwaliteit altijd voldoen aan de hoogste normeringen. Naast de vele vleeswaren en worstsoorten worden op de afdeling Worstmakerij ook de convenience producten vervaardigd. Deze producten worden in grote hoeveelheden, volledig geautomatiseerd, gebraden in braadkamers. Denk daarbij aan rundvleescomponenten, varkensvleescomponenten en gemalen vleescomponenten.

 

Productontwikkeling
 
Smaken verschillen en daarom heeft Van der Zee een eigen afdeling productontwikkeling. In de proefkeuken worden smaken afgestemd op de wens van de klant. Maar ook nieuwe producten komen hier vandaan.
Tenslotte is ook voeding aan mode onderhevig en kent ieder seizoen zijn eigen smaak. Voordat een nieuw product wordt gepresenteerd aan een klant, wordt het door een eigen team van deskundigen beoordeeld.
 
Kwaliteitsbewaking
 
De kwaliteitsbewaking van onze producten is gewaarborgd in elk facet van onze bedrijfsvoering, van inkoop tot expeditie, van het opleidingsniveau van de medewerkers – die zich regelmatig bijscholen – tot het zeer efficiënte geautomatiseerde orderverwerkingssysteem.
Van der Zee is gecertificeerd voor ISO 9001 (kwaliteitsborging), ISO 14001 (milieu) en HACCP.  

   

Het adres is:

1e Bokslootweg 22
7821 AT Emmen
0591-637042
Add-To-TomTom 

Gegevens restaurant

Na de excursie zullen we de rest van de dag in het Drentse plaatsje Valthe doorbrengen. Bij hotel-restaurant Schuttershof zullen we een heerlijke uitgebreide lunch nuttigen, de vergadering houden. Weer een aantal leerzame workshops kunnen volgen en natuurlijk de dag afsluiten met een heerlijk buffet-diner.

Aanbieding overnachting: 
Wie graag al de avond te voren wil komen, of nog een nachtje wil blijven biedt het hotel de kamers aan tegen een gereduceerd tarief van 30,- pppn bij het reserveren even vermelden dat u voor de VAB-dag komt.

Het adres is:
Hotel-restaurant Schuttershof.
Hoofdstraat 77
7872 P.J. Valthe

tel: 0591-512751
info@hrschuttershof.nl
www.hrschuttershof.nl

Add-To-TomTom

Middagprogramma

Na de lunch vervolgen wij ons programma met de VAB-vergadering voor onze leden. Voor de partners van de VAB-leden is tijdens de VAB-vergadering de mogelijkheid om het Hunebedcentrum in Borger te bezoeken.

Het Hunebedcentrum

Het Hunebedcentrum in Borger op de Drentse Hondsrug zet u op het spoor naar de prehistorie. Naar de tijd dat de eerste boeren zich in Drenthe vestigden. Deze boeren bouwden de indrukwekkende stenen grafmonumenten waarvan de restanten nu nog steeds in het Drentse landschap zijn te bewonderen. Er staan er nog 54 en het grootste staat pal naast het centrum.

In ons museum wordt het verhaal verteld over deze mysterieuze megalitische graven en de mensen die ze hebben gebouwd. Er wordt ingegaan op vragen als: wie heeft ze gebouwd en hoe maar vooral ook waarom zijn ze gebouwd. Op vele vragen zijn nog geen duidelijke antwoorden maar we zullen een tip van de sluier oplichten.


Vaste expositie Hunebedcentrum

De expositie in het Hunebedcentrum laat u ervaren hoe de Hunebedbouwers duizenden jaren geleden leefden en woonden. Zij nemen u aan de hand mee en leiden u rond door hun wereld. Ze verwelkomen u en ze tonen u hun dagelijks leven, nemen u mee in hun eenvoudige boerenbehuizing en naar het woeste land rondom hun akkers, waarin wolven, oerossen en beren huizen.

Via film, multimediaproducties, een reconstructie van een hunebed, landschapsmaquettes, een offermoeras en nog veel meer kunt u zich terugwanen in de tijd van de Hunebedbouwers, 5500 jaar geleden.

Het adres is:
Het Hunebedcentrum
Bronnegerstraat 12
9531TG Borger
0599-236374
hunebedcentrum.nl‎
Add-To-TomTom


Workshops “Kritiek op vlees, terecht of onterecht?”

Ook dit jaar hebben we in het middagprogramma weer een drietal workshops gepland. We hebben geprobeerd interessante sprekers te zoeken aansluitend bij het thema van de VAB-dag:
Kritiek op vlees, terecht of onterecht?. U kunt uit de onderstaande opties twee mogelijkheden kiezen en aangeven op het aanmeldingsformulier:

Spreker 1: CO2 footprint door Tommie Ponsioen
(Onderzoeker/Adviseur bij Blonk Milieu advies)

In de workshop zal een inleiding worden gegeven op het gebied van levenscyclus analyses van agri-food producten, waarna wordt gefocust op het broeikaseffect en de carbon footprints (levenscyclus broeikasgassen) van vlees. Een carbon footprint analyse kan dienen om belangrijke emissiebronnen (hotspots) en reductiemogelijkheden te identificeren. Ook kan worden berekend wat bepaalde ontwikkelingen zoals omschakelen naar biologische productie en intensiveren voor effect hebben op het klimaat. Aan de andere kant kunnen carbon footprints worden gebruikt voor het labellen van producten in de supermarkt. Maar zal dit ook leiden tot een duurzame ontwikkeling?

Spreker 2: Snelle detectiemethoden door Feike van de Leij
( Lector a.i. Voeding en gezondheid bij Life Sciences &Technologie, Van Hall Larenstein & NHL Hogeschool)

Snelle detectie van Campylobacter in barbecue-vlees, maar ook de manier waarop DNA in de Puttense moordzaak werd onderzocht, berust vaak op een veelgebruikt principe: de PCR. PCR staat voor Polymerase Kettingreactie (Polymerase Chain Reaction) en is een methode om mbv een enzym (DNA polymerase) in korte tijd van een klein stukje DNA heel veel in handen te krijgen. Met behulp van LEGO, K’Nex en een klittenband-model (DNAbAND) wordt uitgelegd hoe dat in principe werkt. De deelnemers worden actief in deze workshop betrokken, zodat de kans dat er iets van blijft "hangen" wat groter is.

Spreker 3: Imago van de vleessector door Richard de Mooij
(duurzaamheidsmanager bij Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV))

In de afgelopen jaren is de vleessector meermalen negatief in het nieuws geweest in verband met
dierziekte situaties, dierenwelzijnaspecten, de dioxinecrisis, de gmo-discussie, voedselveiligheid en dergelijke. Steeds vaker ook worden individuele bedrijven of soms de gehele voedingsmiddelenindustrie aangesproken op hun (vermeende) verantwoordelijkheid om een aantal maatschappelijke knelpunten op te lossen. Wat is het imago van de vleessector? En wat is de strategie voor de toekomst?
 

Afsluiting

Uiteraard willen we deze, naar verwachting, leerzame en boeiende dag afsluiten met een ontspannen aperitief en diner in Hotel-restaurant Schuttershof. En nodigen u bij deze nogmaals hartelijk uit om uw aanmeldingsformulier in te vullen en op te sturen of u aan te melden via de website door even in te loggen en het formulier in te vullen. Aanmelden kan tot 30 oktober 2010
 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *