Regionale bijeenkomst op 25 juni 2010 bij Japie de Jong

 

Een heleboel mensen zullen wel denken wat is dat, want het is een regionaal product wat voornamelijk in het klei-/veenweide gebied van Friesland en in Zeeland gemaakt wordt. Het wordt bereid uit volle schapenmelk (gehaltes ca. 5% eiwit en ca. 6% vet). Na pasteurisatie wordt bij ca. 36 °C 1 ml stremsel per 4 liter melk toegevoegd (dus geen zuursel). Als de melk gestremd is wordt deze grof gesneden en wordt de wrongel in de kaasvaatjes geschept, waarna ze onder eigen gewicht uitlekt. Van een liter melk blijft op deze manier ongeveer 400 g. kaas over. Na enkele uren zijn ze dan zo stevig dat ze in een PVC-bakje kunnen worden verpakt. Aangezien er ook geen zout wordt toegevoegd, is de houdbaarheid vergelijkbaar met die van verse melk.
 
De kaas wordt veelal gegeten op een stukje roggebrood ( met wat zout of tuinkruiden), op een toastje of door de salade.
 
 
 


Namens familie de Jong nodigt het VAB-bestuur u bij deze van harte uit om ook met dit bijzondere regionale product kennis te maken. Tijdens de bijeenkomst zullen vele onderwerpen aan bod komen. Van het ras en het houden van de schapen tot aan de verwerking en de vermarkting van het eindproduct.
 
Het programma ziet er als volgt uit:
vanaf 17.30 uur 
Ontvangst bij
 familie de Jong (Jappie, Tineke en kinderen)
 Sylroedepaad 3 
 8494 NJ Nes (bij Akkrum, gemeente Boarnsterhim, Fryslân)
18:00 uur
Korte uitleg over het bedrijf met rondleiding
Op dit tijdstip worden de schapen gemolken. Tevens kunnen we de verwerkingsruimte bekijken.
19.00 uur

Barbecue (braai)

 

Gezellig bijpraten onder het genot van een hapje en een  drankje.
Muzikanten onder ons worden van harte uitgenodigd om hun instrument mee te nemen en hiermee de sfeer te verhogen.

 

20:30 uur  Einde programma
 
Alle Aristaeus-leden die deel willen nemen zijn uiteraard van harte welkom op deze door het VAB georganiseerde regionale bijeenkomst. 
 
De kosten voor bedragen € 5,- per persoon, te betalen tijdens de bijeenkomst.
 
Vriendelijk verzoek:
Graag voor 15 juni aanmelden, in verband met de bestelling van het vlees! (inclusief eventuele dieetwensen)
Dit kunt u doen per e-mail: voorzitter@hetvab.nl of telefonisch bij Jolanda Bergsma 0653-435507.
 
Hopelijk tot ziens op 25 juni!
 
Met vriendelijke groet,
 
Het VAB-bestuur

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *