Nieuws


Landelijke VAB-dag 7 november 2003

Verslag van het bedrijfsbezoek aan Bakkersland Bunschoten.

Bakkersland Bunschoten is voor de meeste mensen een tamelijk onbekend bedrijf. Maar zodra je het hebt over de Graaf, met Oma’s cake, dan weet vrijwel iedereen meteen waar je het over hebt. De naamsbekendheid van deze bakkerij is zo groot dat een verandering veel tijd nodig heeft. Bij het maken van de afspraken hielden we rekening met zon 25 a 30 belangstellenden. Dat zijn er aanzienlijk meer geworden maar dat vond het bedrijf geen bezwaar.

Op vrijdagmiddag werden we ontvangen door Rob Goeman, hoofd Kwaliteit en Ontwikkeling. Nadat iedereen het bedrijf had gevonden schetste Rob een beeld van de geschiedenis van het bedrijf. De Graaf was indertijd een van de drie broodbakkerijen in Bunschoten. Het idee om in de uren overdag de ovens te benutten om cake in te bakken bleek een gouden inval en de Oma’s cake was geboren. Oma’s cake was in Nederland de eerste cake die onder beschermende atmosfeer werd verpakt (al heette dat toen nog gewoon gasverpakt) en ook dit droeg veel bij tot het succes van de bakkerij. Sinds de bakkerij deel uitmaakt van de Bakkersland groep is er wel een en ander veranderd. Zo wordt de Oma’s cake niet meer op deze locatie gemaakt en bestaat het productpakket uit grootbrood en groot vruchtenbrood.

De rondleiding door het bedrijf ging in twee groepen, een onder leiding van Rob en een onder leiding van Harry van der Heijden, de plantmanager.

Vanaf het ontvangen van de grondstoffen, naast bulkontvangst voor bloem, suiker en vloeibare gist ook veel verpakte grondstoffen voor de speciaal broden, richting deegmakerij. Alle recepten worden via een geautomatiseerd systeem gedoseerd en gekneed. Het afwegen en opbollen van de deegstukken, het transport door de rijskasten en de ovens is goed zichtbaar. Dat maakt een excursie door het bedrijf leuk, er is veel meer te zien dan alleen tanks en leidingen. Het maken van het product brood, dat bij vrijwel iedereen dagelijks op tafel staat, kan van begin tot eind worden gevolgd.

Alleen het maken van het deeg gebeurt in batches, vanaf het afwegen tot en met het verpakken van het gesneden brood is het een continu proces. Het rijzen van het deeg gaat in doorloop rijskasten. In kunststof mandjes, hangend in leggers, liggen de deegstukken en nemen een aantal keren in volume toe tijdens het transport door de rijskast. Na het rijzen worden de broden gebakken. Vloerbrood, dat bij het doorsnijden een ovale doorsnede heeft, wordt op vlakke platen gebakken. Het 'gewone' brood, aan de onderkant rechthoekig en boven rond of ingeknipt, wordt in bussen gebakken, die door leken wel bakblikken worden genoemd. Omdat het brood een product is dat met behulp van gisting tot stand komt is het van groot belang dat er tijdens de productie geen vertragingen ontstaan. Een gist kan niet even worden stilgezet en bij stilstand van de ovenband wordt het brood onherroepelijk te donker. Tot aan de uitloop van de ovens mag de productie dan ook niet langer dan enkele minuten worden onderbroken. Dit vraagt heel wat van de operators en de technici.

Na afloop van de rondleiding werd er ruim gebruik gemaakt van de gelegenheid tot vragen stellen. Vooral de uitleg over het logistieke systeem van Bakkersland, waarbij de bakkerijen elk hun eigen specialisatie kennen en s nachts het valledige productpakket met eigen vervoer naar de verschillende DC’s wordt gebracht en vervolgens voor 7 uur ‘s ochtends bij de afnemers staat, maakte veel indruk.

Deze excursie is kortom zeer geslaagd, met name door de enthousiaste wijze en de openhartigheid waarmee de rondleiders Rob Goeman en Harry van der Heijden het bedrijf lieten zien.

geplaatst op 24 Jan 2009 door Vab
meer recent nieuws...

bekijk archief