Nieuws


VAB-dag 2012

Dit jaar wordt de VAB-dag gehouden in Veenhuizen.
 
Rond 1823 werd Veenhuizen onder leiding van Generaal J. van den Bosch omgetoverd tot een modelsamenleving om het armoedeprobleem in Nederland op te lossen. Veenhuizen was geen vrijwillige verblijfplaats maar een opvangplaats en heropvoedingskamp onder dwang voor wezen, bedelaars en landlopers.

De bewoners werden permanent bewaakt en verdeeld over 3 gedeelten, de gestichten genaamd. Het aantal tewerkgestelden nam onvoorstelbaar snel toe tot enkele duizenden. Het contact met de buitenwereld was minimaal omdat het dorp geheel zelfvoorzienend was door de bouw van alle benodigde voorzieningen zoals een ziekenhuis en scholen. Omdat de kosten te hoog waren, ging de maatschappij failliet in 1859 en werd het dorp overgedragen aan de Staat. Justitie besloot de barakken te vervangen door stenen gebouwen en er een strafinrichtingen te plaatsen. Langzamerhand groeide Veenhuizen uit tot een gevangenisdorp.

 
Tussen 12.00 en 12.30 wordt u welkom geheten in het gevangenismuseum, alwaar de lunch genuttigd zal worden. Hierna volgt de ledenvergadering, en tussentijds kunnen partners het museum bekijken. Omstreeks drie uur, begint een excursie. Deze excursie wordt gevolgd door een proeverij die langzaamaan overgaat in een borrel. Rond half 8 zal het diner geserveerd worden in het gevangenismuseum. Hopelijk wordt een ieder om negen uur weer vrijgelaten en hoeft hij niet in een van de krappe bedden te overnachten.
 
Meer info in het VAB-info. Aanmelden kan tot en met woensdag 31 oktober.

 

geplaatst op 13 Sep 2012 door Vab
meer recent nieuws...

bekijk archief