VAB-dag 7 november 2008 in Sas van Gent

 

Programma:
  9.30 – 10.00 uur  Ontvangst op de excursiebedrijven Koninklijke Nedalco B.V. en Cargill Benelux B.V.
10.00 uur   Start eerste excursie
11.30 uur  Wisselen van excursiebedrijf
11.30 – 13.00 uur  Tweede excursie

13.00 uur   Lunch in Hotel Restaurant Royal

14.00 – 14.45 uur  Ledenvergadering in Cultureel Centrum De Speye

Voor diegenen, die niet vergaderen, begint om 14.00 uur het middagprogramma met een rondleiding in Sas van Gent en bezoek aan het industrieel museum (tot 15.30 uur).

15.00 – 15.45 uur Eerste ronde workshops
16.00 – 16.45 uur  Tweede ronde workshops

Verplaatsen naar Hotel Restaurant Royal

17.15 uur   Aperitief
18.00 uur   Diner

Rond 21.00 uur Einde VAB-dag 2008

Koninklijke Nedalco B.V. in Sas van Gent

Koninklijke Nedalco B.V., een bedrijf van de Nederlandse suikerproducent Cosun, is marktleider in de productie van ethanol (ethyl alcohol) van agrarische oorsprong in Europa.  De hoge kwaliteit alcohol van Nedalco wordt zowel voor food als voor non-food in de industrie gebruikt.

Food
In de Food sector wordt gebruik gemaakt van alcohol als basismateriaal in gedestilleerde dranken, zoals gin, wodka, likeuren en bittertjes. Hiervoor is ethanol van een hoge en constante kwaliteit nodig. Deze kwaliteit is neutraal en vaak al geëtiketteerd als geschikt voor consumptie.

Non-food
In de Non-food sector wordt alcohol gebruikt in cosmetica, parfums, in industriële toepassingen, zoals coatings en inkt voor printers, en in medicinale producten. Denk hierbij aan het gebruik van alcohol voor onder andere de bereiding van pillen, extracten en tincturen. De kwaliteitseisen van Nedalco hiervoor zijn zeer hoog en ze voldoen aan de eisen van de Europese Farmaceutica.

Bijproducten
De bijproducten, die bij de productie van alcohol ontstaan, zijn vinasse en tarwe gist concentraat. Deze producten wordt vermarkt als veevoer.Koninklijke Nedalco heeft al een top positie in Europa bereikt als producent en handelaar van pure alcohol. In de komende jaren wil Nedalco deze positie verder verbeteren door groei in de bestaande markten en door de ontwikkeling van nieuwe alternatieven, zoals de markt voor bio-ethanol.  
 

Cargill Benelux B.V. in Sas van Gent
    
Cargill is al sinds 1959 actief in Nederland. Het bedrijf heeft ongeveer 2300 werknemers in dienst bij verschillende vestigingen op diverse locaties in het land: in Amstelveen, Amsterdam, Bergen op Zoom, Denekamp, Deventer, Nistelrode, Rotterdam (Botlek), Sas van Gent, Schiedam, Swalmen, Wormer en Zaandam.

Cargill B.V. werd in 1959 opgericht in Amsterdam als een handelsorganisatie in goederen. Tegenwoordig zijn zij betrokken bij de productie van voedselingrediënten en het verwerken, verspreiden en verhandelen van landbouwproducten. Cargill B.V. is een van Cargills grootste Europese ondernemingen en behoort tot de 20 grootste bedrijven van Nederland.

Cargill is in Nederland werkzaam in de volgende sectoren:
· handel in graan en oliezaden 
· persen (crushen), raffineren en harden van oliezaden 
· moutproductie 
· pluimvee 
· mengen en productie van sappen en dranken 
· oceaantransport en -logistiek 
· cacao  
· industriële chocolade 
· productie en verkoop van zoetstoffen, zetmeel en zetmeelderivaten 
· verkoop van ingrediënten voor etenswaren en voeder 
· suikerhandel 
· diervoeding 
· gespecialiseerde voedselingrediënten, waaronder smaakstoffen en verdikkingsmiddelen

De vestiging van Cargill in Sas van Gent, die wij gaan bezoeken, produceert zoetstoffen, zetmeel en zetmeelderivaten voor verschillende (voedsel)toepassingen.

Voedseltoepassingen   
Cargill verwerkt in deze vestiging tarwe en mais tot zetmeel, zetmeelderivaten en glucosestropen. Deze producten dienen als grondstof voor de producenten binnen de voedingsindustrie, waaronder banketbakkerijen, brouwerijen, drankfabrikanten, zuivelbedrijven en bakkerijen.

Industriële toepassingen
Cargill fabriceert en distribueert veel verschillende zuivere en gemodificeerde zetmeelderivaten, zoals polyolen en dextroses voor papier- en golfkartonfabrikanten en de chemische of industriële boekbindindustrie. Cargill produceert ook zetmeel voor andere industriële toepassingen, zoals olievelden en huishoudelijke schoonmaakproducten.


Workshops

Meer informatie over de workshops staat in dit artikel.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *