Workshops VAB-dag

De onderwerpen zijn: 
Biologische vis, door Jaap de Vries, directeur Stichting Skal

Skal is door het ministerie van LNV aangewezen om toezicht te houden op het naleven van de biologische voorschriften. Dhr. Jaap de Vries zal in het kort iets vertellen over de organisatie en de werkzaamheden van Skal. Daarna zal hij ingaan op de normen van een nieuw programma, dat Skal onlangs in samenwerking met het productschap vis heeft ontwikkeld voor de certificering van de verwerking van biologische vis, schaal- en schelpdieren.


Vissen als hobby of sport, door Marco Kraal, Sportvisserij Nederland.

In een tijd dat de druk om te presteren zich steeds zwaarder laat voelen en de snelheid waarmee alles moet ook steeds toeneemt, is onthaasten voor velen een noodzaak. Al snel doemt dan voor je oog het klassieke beeld op van een visser langs de waterkant: het ultieme onthaasten. Wie was het toch die zong: Er is één ding dat ik nooit zou willen missen… vissen.

Marco Kraal van de landelijke vereniging Sportvisserij Nederland komt graag vertellen over deze vorm van ontspannen, wat er voor nodig is, inclusief de onvermijdelijke vergunningen en regels. Maar ook welke beheersmaatregelen invloed hebben op de visstand, de waterkwaliteit en de biodiversiteit. Kortom: er zit meer achter zo’n visparaplu dan je in eerste instantie misschien denkt.


Aquacultuur, door Het Nederlands Visbureau.

(op het moment van schrijven was de naam van de spreker van Het Nederlands Visbureau nog niet bekend)

In Nederland wordt al lang niet alle vis die wordt gegeten, in het wild gevangen. Een aantal vissoorten laat zich in gevangenschap goed kweken. Bekende voorbeelden zijn paling en zalm, maar ook exotische soorten als tilapia worden gekweekt. Tong als kweekvis is nog in het experimentele stadium maar er wordt ook hier al gedacht aan commerciële exploitatie.

Ook schaaldieren kunnen in aquacultuur worden gehouden.

Wat er bij komt kijken en in hoeverre de ‘tamme’ vis verschilt van de wilde, zal na deze workshop misschien een beetje duidelijker zijn.

Duurzame visserij, door Carel Drijver van het Wereld Natuur Fonds.

Hoe lang kunnen we nog vis eten, dat is de vraag waar het om draait als we het hebben over duurzame visserij. Het Wereld Natuur Fondshoudt zich ook bezig met deze vraag. De huidige methoden van visserij zullen moeten worden aangepast. Ook de houding van de consument bepaalt in hoeverre duurzame visserij economisch haalbaar is.

Dhr. Carel Drijver* van het Wereld Natuur Fonds WNF zal onder andere ingaan op: 
–          wat is duurzaam, het MSC keurmerk
–          hoe duurzaam is kweekvis
–          omgaan met bijvangst 
–          vismethoden die minder milieuschade en/of bijvangst veroorzaken
–          de VISwijzer;

* bij verhindering zal dhr. Drijver zich laten vervangen door een collega.

Omega-3 vetzuren door Herman de Raat, FPO Holland.

In het denken over de vetconsumptie heeft de laatste tijd een grondige verandering plaatsgevonden. Werd eertijds alle vet op één hoop gegooid, al snel kwam een onderscheid tussen verzadigd en meervoudig onverzadigd, gevolgd door de aandacht die er nu is voor een bepaald type onverzadigde vetzuren: de zogenaamde omega-3 vetzuren.

Vragen als: 
–          Wat zijn dit; 
–          in welk opzicht hebben ze invloed op onze gezondheid; 
–          welke voedingsmiddelen bevatten van nature deze vetzuren
–          verrijking van voedingsmiddelen 
–          welke claims op de verpakking zijn toegelaten
komen in de workshop aan bod.

De workshop wordt verzorgd door Herman de Raat, directeur van FPO Holland. FPO Holland biedt voor industriële toepassing omega-3 vetzuren aan in diverse applicatievormen.

T’ai Chi Ch’uan door Ceciel Kroes, T’ai Chi Ch’uan Studio Amsterdam. 

Taiji quan; Tai Chi; Tai chi chuan; T’ai Chi Ch’uan: verschillende internationaal gebruikte schrijfwijzen voor de van oorsprong Chinese bewegingskunst, een techniek waarbij bewegingen uit de vechtkunst op een langzame en sierlijke manier worden uitgevoerd. Het doel is ontspannen en versterken van lichaam en geest. De workshop wordt verzorgd door Ceciel Kroes. Zij startte in 1993 met T’ai Chi Ch’uan bij Maartje van Staalduijnen en is docente sinds 2000.

Ceciel Kroes is gecertificeerd sifu (leraar) sinds 2002 en geeft lessen aan zowel groepen als privéles. Daarnaast  is ze Jury lid STN (Stichting Taijiquan Nederland) bij Vorm traditioneel en Wapenvormen. Meer informatie over T’ai Chi Ch’uan is te vinden op internet, bijvoorbeeld op www.tai-chi-chuan-studio.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *